Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολόγισμός του 2011. Όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και μετά την παρέμβαση της Τρόϊκας (Δ.Ν.Τ - Ε.Κ.Τ - Ε.Ε), ο φετεινός θα είνα ο πιο σκληρός από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. Θα τον χαρακτήριζα επιεικώς ανάλγητο. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι περιλαμβάνει και θα καταλάβετε !!
Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,4% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μείωση αυτή, προβλέπονται παρεμβάσεις και μέτρα που αφορούν τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 14,3 δισ. ευρω.
Τα μέτρα αυτά είναι:
- Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% (800 εκατ. ευρώ), με ταυτόχρονη μείωση στο συντελεστή 6,5% (-250 εκατ. ευρώ) των φαρμάκων και των ξενοδοχείων, την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανση, που αναμένεται να γίνει από τον Οκτώβριο του 2011 (600 εκατ. ευρώ) και την ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (-200 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά θα αντικαταστήσουν τη μετάταξη του 30% των προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% που προβλέπονταν στο Μνημόνιο.
- Η αύξηση των εσόδων από το νέο πλαίσιο φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 680 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (1 δισ. ευρώ) και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από 24% σε 20% (-320 εκατ. ευρώ).
- Την απόδοση των μέτρων από το νέο πλαίσιο στη φορολογία εισοδήματος (900 εκατ. ευρώ).
- Τα έσοδα από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων (700 εκατ. ευρώ).
- Τα έσοδα από τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων (300 εκατ. ευρώ).
- Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (270 εκατ. ευρώ).
- Τα «πράσινα» τέλη, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
- Τα μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο, ύψους 1,59 δισ. ευρώ.
- Τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (690 εκατ. ευρώ).
Δαπάνες
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 6,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από:
- Κατά 1,15 δισ. ευρώ από τη μεταφορά στο 2011 στις επιπτώσεις των μέτρων που είχαν ληφθεί το 2010.
- Κατά 1,5 δισ. ευρώ των παρεμβάσεων που προβλέπονταν στο μνημόνιο στο σκέλος των δαπανών και αφορούν μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη», την εξοικονόμηση πόρων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου και την εισοδηματική πολιτική.
- Τις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν στις δαπάνες για το 2011 και αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 3,85 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση πόρων 800 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στις ΔΕΚΟ.
- Από την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα.
- Από την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 5%.
- Από την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ, λόγω της περαιτέρω μείωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα.
- Από τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και τις νέες διαδικασίες προμηθειών, καθώς και το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων.
ΈσοδαΑυξημένα κατά 948 εκατ. ευρώ θα είναι τα φορολογικά έσοδα που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% και να ανέλθει στα 52,86 δισ. ευρώ, έναντι 51,912 δισ. ευρώ το 2010.
Προβλέπεται η αύξηση των χαμηλών συντελεστών από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%, παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% από 11% σήμερα για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.
Παράλληλα, εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (χωρίς να αναφέρεται πότε θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο μέτρο), ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.
Επίσης, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010, δηλαδή τα 8,5 δισ. ευρώ (ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ), ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.
Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% και να ανέλθει σε 57,520 δισ. ευρώ από 54,853 δισ. ευρώ φέτος. Αναλυτικά:
- Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,2% και να ανέλθουν στα 20,880 δισ. ευρώ, από 20,440 δισ. ευρώ φέτος.
- Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 0,5% στα 14,820 δισ. ευρώ, έναντι 14,9 δισ. ευρώ φέτος.
- Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα είναι μειωμένος κατά 16%, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,5%.
- Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία αναμένεται να αυξηθούν κατά 51,7% και να ανέλθουν στα 910 εκατ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. ευρώ το 2010.
- Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,6% και να ανέλθουν στα 31,980 δισ. ευρώ, από 31,472 δισ. ευρώ.
- Τα μη φορολογικά έσοδα αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 58,4% και να διαμορφωθούν σε 4,660 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του εφάπαξ τέλους που θα εισπραχθεί από τη χορήγηση αδειών, τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών, των ετήσιων δικαιωμάτων από τη λειτουργία τους, την αύξηση των παραβόλων της δικαστικής διαδικασίας, την επίσπευση είσπραξης των φορολογικών προστίμων, την πώληση αδειών συχνοτήτων, την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, βασικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, από 9,4% φέτος. Το 2009, το έλλειμμα έφθασε το 15,4% ή 36,2 δισ. ευρώ. Φέτος, η μείωση θα ανέλθει σε ποσοστό 6% του ΑΕΠ (πάνω από 14 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμάται ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή στα 22 δισ. ευρώ.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.
Στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2009-2060, αντί για περίπου 12,5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα.
Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.
Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι, όπως οι νομικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές, κλπ, ενώ για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).