Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν (πλήρες όνομα: Σαντάμ Χουσεΐν Αμπντ αλ Ματζίντ αλ Τικρίτι) πρόεδρος του Ιράκ, γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1937 στο Τικρίτ και εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, μετά την καταδίκη του από ιρακινό δικαστήριο εις θάνατον δι' απαγχονισμού. Ο Σαντάμ Χουσεΐν κυβέρνησε το Ιράκ από τις 16 Ιουλίου 1979 έως τις 9 Απριλίου του 2003, όταν και καθαιρέθηκε από την εξουσία, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, με την κωδική ονομασία "Σοκ και δέος".
Ο Σαντάμ Χουσεΐν ως σουνίτης αποτελούσε τη μειοψηφία των Ιρακινών. Το 1956 έγινε μέλος του κόμματος Μπάαθ και τρία χρόνια αργότερα συμμετείχε στο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του τότε δικτάτορα, στρατηγού Αμπντούλ Καρίμ Κασέμ.
Το 1959 εγκατέλειψε το Ιράκ και έζησε στην εξορία στο Κάιρο για να επιστρέψει τέσσερα χρόνια αργότερα, ανεβαίνοντας αργά αλλά σταθερά τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του Μπάαθ. Το 1979 ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος και ξεκίνησε εκστρατεία κατά των πολιτικών του αντιπάλων, εξοντώνοντας πολλούς. Από τότε ουσιαστικά ξεκινά και η μακρόχρονη διακυβέρνησή του...

Το 1990 επιτέθηκε κατά του Ιράν, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να ανατρέψει την πορεία της γειτονικής χώρας προς τον ισλαμισμό. Κατά τη διάρκεια του οκταετούς αιματηρού πολέμου, ένα εκατομμύριο άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους.
Τον 1990 κατηγόρησε το γειτονικό Κουβέιτ ότι κρατά την τιμή του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα. Επιτέθηκε και κατέλαβε τη χώρα, ξεκινώντας τον πρώτο πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Τον Ιανουάριο του 1991, διεθνείς δυνάμεις με τις ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιρακινοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.
Μετά τις επιθέσεις της 1ης Σεπτεμβρίου, το Ιράκ χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο Μπους "μέρος του άξονα του Κακού" και μπήκε στην "Μαύρη Βίβλο". Η Ουάσινγκτον πίστευε ότι διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Παρά το γεγονός ότι τέτοια όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εισέβαλαν στη χώρα το Μάρτιο του 2003, όπου αρχίζει και η αρχή του τέλους για το Σαντάμ.

Η περίοδος διακυβέρνησης Σαντάμ έφτασε στο τέλος της στις 9 Απριλίου όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέλαβαν την Βαγδάτη. Από την ημέρα της καθαίρεσής του έως και τις 13 Δεκεμβρίου του 2003, είχε βρει καταφύγιο σε ένα δωμάτιο κάτω από το έδαφος, κοντά στην γενέτειρά του, το Τικρίτ, όπου και συνελήφθη.
Στις 5 Νοεμβρίου 2005 οδηγήθηκε σε δίκη, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για την σφαγή στο χωρίο στο Ντουτζάιλ.. Περίπου ένα χρόνο μετά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη του Ιράκ και τον καταδίκασε εις θάνατον δι' απαγχονισμού. Η ποινή εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006, περίπου στις 6 π.μ. τοπική ώρα.

Με την εκτέλεση του έκλεισε ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια στην ιστορία του Ιράκ...

Για Μένα


Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο. Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Πρόσφατες Αναρτήσεις
από την Λίστα των Ιστολογίων μου

  • Περί "Pop Art" - *"Τσικίτα Μπανά"* Αυτός είναι ο τίτλος του έργου τέχνης (;) του Αμερικανού Μελ Ράμος που εκτίθεται σε γκαλερί στο Τούμπινγκεν της Γερμανίας για τα 50 χρόνι...
  • 'Ενας πραγματικός Ακτιβιστής - Μία είδηση από το Διαδίκτυο πραγματικά με άγγιξε!! Μέσα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και τις διάφορες "Κινήσεις" πολιτών ("Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω") π...

Πολιτική Γελοιογραφία - Μ.Κουντούρης (26.03.2020)

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008