ΚΑΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Μετά την Ελλάδα και η Ιρλανδία προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης, κάτω από τις πιέσεις των "Αγορών". Υπό οικονομική κηδεμονία λοιπόν και αυτή, με την Τρόϊκα να αναλαμβάνει τα ηνία της Χώρας. Το καμάρι της "Ελεύθερης Αγοράς", η Χώρα των Οικονομικών Θαυμάτων, η "Κέλτικη τίγρης" βρίσκεται πλέον στα νύχια του Δ.Ν.Τ απόλυτα υποταγμένη στους δανειστές της. Το Μέλλον της Ευρωζώνης γίνεται ζοφερό....
Οι όροι Δανεισμού
Με επιτόκιο υψηλότερο από της Ελλάδας θα πάρει η Ιρλανδία τα85 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό βοήθειας. Το σχέδιο διάσωσης για την Ιρλανδία στο οποίο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονοµίας της ευρωζώνης, προβλέπει ότι το μέσο επιτόκιο θα κινείται γύρω στο 5,8%, έναντι 5,2% του ελληνικού πακέτου στήριξης.
Η απόφαση καθορίζει ότι το διάστηµα αποπληρωµής θα µπορεί να φτάσει έως και 11 χρόνια (4 χρόνια περίοδος χάριτος και διάρκεια αποπληρωµής 7 ετών).
Για το ποσό που συνεισφέρει το ∆ΝΤ 22,5 δισ. ευρώ, το επιτόκιο θα είναι χαµηλότερο από αυτό της ευρωπαϊκής συµµετοχής, που εκτιµάται γύρω στο 4,4%. Η Βρετανία, η Σουηδία και η ∆ανία που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ, θα προσφέρουν διµερή δάνεια στο ∆ουβλίνο. Η συµβολή της Βρετανίας εκτιµάται γύρω στα 3,8 δισ. ευρώ.
Η συµφωνία προβλέπει ότι στο ∆ουβλίνο θα δοθούν άµεσα 10δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήµατος και άλλα 25 δισ. ευρώ θα κρατηθούν ως απόθεµα και πάλι για τη στήριξη των τραπεζών. Παράλληλα, για να αντιµετωπίσει η ιρλανδική κυβέρνηση τα δηµοσιονοµικά προβλήµατα προβλέπεται να διατεθούν 50 δισ. ευρώ. Το ∆ουβλίνο αναµένεται να εφαρµόσει πρόγραµµα λιτότητας συνολικά για 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια τεσσάρων ετών, καθώς η περίοδος δηµοσιονοµικής εξυγίανσης και µείωσης του ελλείµµατος κάτω από 3% του ΑΕΠ για το ∆ουβλίνο διαρκεί µέχρι το 2015 µετά την παράταση ενός έτους που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το πακέτο στήριξης παρέχει στην Ιρλανδία τον απαραίτητο χρόνο για να «αντιµετωπίσει επιτυχώς τα πρωτοφανή προβλήµατα, που αντιµετωπίζουµε από την αρχή της οικονοµικής κρίσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν µετά την απόφαση του Eurogroup.
Η δηµοσκόπηση
Στάση πληρωµών αντί για προσφυγή στον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης θα προτιµούσε η πλειονότητα των πολιτών στην Ιρλανδία, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση που δηµοσιεύθηκε χθες στην εφηµερίδα «Irish Independent». Στην έρευνα συµµετείχαν 500 άτοµα. Το 57% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κόουεν θα έπρεπε να κηρύξει στάση πληρωµών αντί να προσφύγει στον µηχανισµό στήριξης,ενώ δύο στους τρεις ερωτηθέντες διατύπωσαν την πλήρη διαφωνία τους µε τα νέα µέτρα λιτότητας. Συγκεκριµένα, 66% των Ιρλανδών αντιτίθεται στη µείωση του βασικού µισθού, 60% τάσσεται κατά της µείωσης των οικογενειακών επιδοµάτων και 65% κατά της αύξησης του κόστους εγγραφής στο πανεπιστήµιο.
Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ
Όταν τον Μάη του 2010 η Ελλάδα προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, υπό καθεστως κηδεμονίας (Δ.Ν.Τ, Ε.Κ.Τ, Ε.Ε) οι Ιρλανδικές εφημερίδες χλεύαζαν τους Έλληνες Πολίτες με άρθρα και πολιτικές γελοιογραφίες.
Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα και πήραν το μάθημά τους. Σας παρουσιάζω παρακάτω δύο γελοιογραφίες του ίδιου μάλιστα γελοιογράφου. Μία όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα νύχια της Τρόϊκας και μία τώρα.....
Η Εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται πάντα κρύο !!
Σκίτσα του Martyn Turner, από την Εφημερίδα “The Irish Times”