Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟ 2013

Επειτα από αλλεπάλληλες µυστικές διαβουλεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο Λουκάς Παπαδήµος, ο Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση. Το οικονοµικό επιτελείο κατέληξε σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους µετά το 2013 χωρίς κούρεµα της αξίας των οµολόγων, το οποίο κοινοποίησε ανεπισήµως στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στο Βερολίνο και αντιµετωπίζεται κατ’ αρχήν θετικά από τις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε µορφής πριν από τη λήξη του προγράµµατος δανειοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ (2013), κάτι που πολλοί κοινοτικοί παράγοντες είχαν προτείνει, µε ταυτόχρονη µάλιστα κίνηση των τριών «επικίνδυνων χωρών» (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
Σύµφωνα µε το σχέδιο, στο οποίο κατέληξε η ελληνική πλευρά έπειτα από εβδοµάδες προτάσεων και σχεδίων επί χάρτου, η Ελλάδα θα προβεί µετά τη λήξη του Μνηµονίου σε αναδιάρθρωση του χρέους της µε δύο κυρίαρχα στοιχεία. Αφενός, την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, όχι µόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές. Αφετέρου, θα ζητήσει τη µείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών. Ωστόσο, δεν θα επιδιώξει κούρεµα (hair cut) της αξίας των οµολόγων της.
Προϋπόθεση για να εφαρµοστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης – που φαίνεται να παίρνει κατ’ αρχήν πράσινο φως από τις Βρυξέλλες – είναι να υπάρξει µέχρι τότε βελτίωση των µεγεθών της ελληνικής οικονοµία. Αυτό, κατά τους αρµόδιους (εγχώριους και ξένους) δεν µπορεί να επιτευχθεί παρά µόνο µε την πιστή εφαρµογή του Μνηµονίου σε όλο το διάστηµα που αποµένει, χωρίς υπαναχωρήσεις και καθυστερήσεις.


Τάξη στα δηµοσιονοµικά.

Ειδικότερα, όπως λένε κοινοτικές πηγές, για να είναι σε θέση η Ελλάδα να διαπραγµατευθεί αναδιάρθρωση του χρέους της µε τους όρους που επιθυµεί, πρέπει να έχει βάλει σε τάξη τα δηµοσιονοµικάτης – να αυξηθούν τα έσοδα και να περιοριστούν οι δαπάνες ώστε να συρρικνωθεί το έλλειµµα σύµφωνα µε τους στόχους. Για τον λόγο αυτό χρησιµοποιείται ήδη η τεχνογνωσία του ΔΝΤ για την αναδιοργάνωση των εφοριών, ενώ η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής θεωρείται όρος εκ των ων ουκ άνευ. Αντιστοίχως, ο περιορισµός των δαπανών «µεταφράζεται» από τους… κριτές της ελληνικής οικονοµίας σε συρρίκνωση του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τοµέα, µε παράλληλη προσπάθεια αποτελεσµατικότερου κράτους, κάτι που θα συµβάλει – µαζί µε άλλα µέτρα – στην προσέλκυση επενδύσεων.

Θέµα προτεραιότητας θεωρούνται και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες ήδη προχωρά µε ταχύτητα η κυβέρνηση. Το ζήτηµα των εργασιακών σχέσεων θεωρείται κοµβικό για τους κοινοτικούς, διότι – κατ’ αυτούς – έτσι θα µειωθεί το κόστος εργασίας και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας. Δεν είναι άλλωστ ετυχαίο ότι στους δείκτες ανταγωνιστικότητας που ετοιµάζεται να παρουσιάσει ο Ολι Ρεν – µε βάση τους οποίους θα αξιολογούνται οι χώρες – πρώτος είναι το κόστος εργασίας. Τέλος, σε αυτό το δυσµενές περιβάλλον, θα απαιτηθούν προσπάθειες για ενίσχυση της ανάπτυξης, κάτι που είναι προαπαιτούµενο για τις αγορές όταν η Ελλάδα βγει να ζητήσει νέα δάνεια.

Ο φόβος της Fitch.

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε µεγάλη ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόµενο υποβάθµισης της ελληνικής οικονοµίας από τον οίκο Fitch – τον τελευταίο που δεν έχει τοποθετήσει τα ελληνικά οµόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια»(junk). Και αυτό διότι η ΕΚΤ ενδεχοµένως να έπρεπε να αλλάξει την πολιτική αποδοχής των ελληνικών οµολόγων ως εγγύηση και αγοράς τους στη δευτερογενή αγορά – ή, στην καλύτερη περίπτωση, να συνέχιζε την ίδια πολιτική επιβάλλοντας µεγαλύτερο κούρεµα από αυτό που ισχύει σήµερα (σ.σ. η ΕΚΤ τα δέχεται µε 15% λιγότερο από την αξία τους).

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Επεισόδια επισκίασαν την μεγαλειώδη πορεία της 15/12/2010, Ημέρα Γενικής Απεργίας, ενάντια στις επιταγές του Μνημονίου και των νέων μέτρων που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν στα όρια της φτώχειας το εισόδημα του εργαζόμενου πολίτη, τόσο στον Δημόσιο όσο και τον Ιδιωτικό Τομέα.
Αποκορύφωμα και κεντρικός πρωταγωνιστής της ημέρας ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αγανακτισμένους πολίτες και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Τις σκηνές του ξυλοδαρμού του κατέγραψαν όλα τα μέσα ΜΜΕ, ξένα και Ελληνικά. Πραγματικά σκηνές απείρου κάλλους(;) που διαπνέονται από σουρεαλιστικές(;) και κωμικές(;) στιγμές.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ



ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Χατζηδάκη,

Στο πρόσωπό σας ο Ελληνικός Λαός έδωσε μία γερή γροθιά στον Φιλελευθερισμό και την Ακραία και 'Ακριτη προσήλωσή σας στις επιταγές της "Ελεύθερης Αγοράς". Αν σας έχει μείνει έστω και ίχνος Δημοκρατικότητας οφείλετε να αναγνωρίστε τις προσωπικές πολιτικές σας ευθύνες, τόσο για την κατάντια της Χώρας, αλλά και όλων των Τομέων της Οικονομικής και Πολιτικής Ζωής του τόπου που κληθήκατε να υπηρετήσετε από την θέση Βουλευτή, Υπουργού αλλά και στελέχους της Ν.Δ.
Το Αίμα που έτρεξε στο Προσωπό σας δεν με συγκινεί, συγκρινόμενο με το δάκρυ από τα θλιμμένα μάτια των μικρών παιδιών που εξαιτίας σας θα στερηθούν το Δώρο των Χριστουγέννων.
Σας εύχομαι όπως το δάκρυ στα μάτια των μικρών παιδιών αποδεικνύεται λυτρωτικό, έτσι και το αίμα στο προσωπό σας να σας οπλίσει με δύναμη να αποσυρθείτε από την Πολιτική και να απαλλάξετε τον Ελληνικό Λαό από την παρουσία σας.
Καλά Χριστούγεννα

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Μετά την Ελλάδα και η Ιρλανδία προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης, κάτω από τις πιέσεις των "Αγορών". Υπό οικονομική κηδεμονία λοιπόν και αυτή, με την Τρόϊκα να αναλαμβάνει τα ηνία της Χώρας. Το καμάρι της "Ελεύθερης Αγοράς", η Χώρα των Οικονομικών Θαυμάτων, η "Κέλτικη τίγρης" βρίσκεται πλέον στα νύχια του Δ.Ν.Τ απόλυτα υποταγμένη στους δανειστές της. Το Μέλλον της Ευρωζώνης γίνεται ζοφερό....

Οι όροι Δανεισμού

Με επιτόκιο υψηλότερο από της Ελλάδας θα πάρει η Ιρλανδία τα85 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό βοήθειας. Το σχέδιο διάσωσης για την Ιρλανδία στο οποίο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονοµίας της ευρωζώνης, προβλέπει ότι το μέσο επιτόκιο θα κινείται γύρω στο 5,8%, έναντι 5,2% του ελληνικού πακέτου στήριξης.

Η απόφαση καθορίζει ότι το διάστηµα αποπληρωµής θα µπορεί να φτάσει έως και 11 χρόνια (4 χρόνια περίοδος χάριτος και διάρκεια αποπληρωµής 7 ετών).

Για το ποσό που συνεισφέρει το ∆ΝΤ 22,5 δισ. ευρώ, το επιτόκιο θα είναι χαµηλότερο από αυτό της ευρωπαϊκής συµµετοχής, που εκτιµάται γύρω στο 4,4%. Η Βρετανία, η Σουηδία και η ∆ανία που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ, θα προσφέρουν διµερή δάνεια στο ∆ουβλίνο. Η συµβολή της Βρετανίας εκτιµάται γύρω στα 3,8 δισ. ευρώ.

Η συµφωνία προβλέπει ότι στο ∆ουβλίνο θα δοθούν άµεσα 10δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήµατος και άλλα 25 δισ. ευρώ θα κρατηθούν ως απόθεµα και πάλι για τη στήριξη των τραπεζών. Παράλληλα, για να αντιµετωπίσει η ιρλανδική κυβέρνηση τα δηµοσιονοµικά προβλήµατα προβλέπεται να διατεθούν 50 δισ. ευρώ. Το ∆ουβλίνο αναµένεται να εφαρµόσει πρόγραµµα λιτότητας συνολικά για 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια τεσσάρων ετών, καθώς η περίοδος δηµοσιονοµικής εξυγίανσης και µείωσης του ελλείµµατος κάτω από 3% του ΑΕΠ για το ∆ουβλίνο διαρκεί µέχρι το 2015 µετά την παράταση ενός έτους που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πακέτο στήριξης παρέχει στην Ιρλανδία τον απαραίτητο χρόνο για να «αντιµετωπίσει επιτυχώς τα πρωτοφανή προβλήµατα, που αντιµετωπίζουµε από την αρχή της οικονοµικής κρίσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν µετά την απόφαση του Eurogroup.

Η δηµοσκόπηση

Στάση πληρωµών αντί για προσφυγή στον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης θα προτιµούσε η πλειονότητα των πολιτών στην Ιρλανδία, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση που δηµοσιεύθηκε χθες στην εφηµερίδα «Irish Independent». Στην έρευνα συµµετείχαν 500 άτοµα. Το 57% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κόουεν θα έπρεπε να κηρύξει στάση πληρωµών αντί να προσφύγει στον µηχανισµό στήριξης,ενώ δύο στους τρεις ερωτηθέντες διατύπωσαν την πλήρη διαφωνία τους µε τα νέα µέτρα λιτότητας. Συγκεκριµένα, 66% των Ιρλανδών αντιτίθεται στη µείωση του βασικού µισθού, 60% τάσσεται κατά της µείωσης των οικογενειακών επιδοµάτων και 65% κατά της αύξησης του κόστους εγγραφής στο πανεπιστήµιο.

Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ

Όταν τον Μάη του 2010 η Ελλάδα προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, υπό καθεστως κηδεμονίας (Δ.Ν.Τ, Ε.Κ.Τ, Ε.Ε) οι Ιρλανδικές εφημερίδες χλεύαζαν τους Έλληνες Πολίτες με άρθρα και πολιτικές γελοιογραφίες.
Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα και πήραν το μάθημά τους. Σας παρουσιάζω παρακάτω δύο γελοιογραφίες του ίδιου μάλιστα γελοιογράφου. Μία όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα νύχια της Τρόϊκας και μία τώρα.....
Η Εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται πάντα κρύο !!

Σκίτσα του Martyn Turner, από την Εφημερίδα “The Irish Times”

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Το (ελληνικό) χρέος είναι μια οικονομική πραγματικότητα (ή πρακτική αν προτιμάτε) την οποία οι πιστωτές (αγορές) αξιοποιούν για να κατασπαράξουν τον οφειλέτη εξ ολοκλήρου. Οι πιστωτές δεν γυρεύουν απλώς χρήμα. Αυτό το έχουν εισπράξει διπλό και τρίδιπλο με τα τοκογλυφικά επιτόκια. Αυτό που επιζητούν είναι αυτό ακριβώς που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η ελληνική κυβέρνηση με τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο όρος διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένα πακέτο που έχει από τη δεκαετία του 1980 επεξεργαστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το «προσφέρει» σε όποια κυβέρνηση προσφύγει στις ... υπηρεσίες του. Το πακέτο «διαρθρωτικές αλλαγές» στην γλώσσα των χρηματοπιστωτικών μαφιόζικων οργανισμών διατυπώνεται ως εξής: «το κράτος ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα πεθάνει». Η ιδιωτικοποίηση στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι το κράτος «απελευθερώνεται» από τις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών του. Έτσι λοιπόν, στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτος , όπως η εξασφάλιση υγείας, παιδείας, η παροχή ηλεκτρικού, νερού, η δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομος), ακόμη και η ίδια η ασφάλεια (στρατός, αστυνομία, ακτοφυλακή, φυλακές) γίνονται εμπορεύματα και παραδίδονται προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες κεφαλαιούχους.

Για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία απαιτείται πρώτα απ όλα η διάλυση. Η επίθεση στο δημόσιο, επί δικαίων και αδίκων, καθώς και στο πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων, αυτό το νόημα έχει. Τη διάλυση του δημόσιου και κοινωνικού ιστού, έτσι ώστε να παραλύσει κάθε δυνατότητα αντίστασης πριν την επέλαση και την τελική έφοδο των «επενδυτών»...

Για την παράλυση της κοινωνίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φόβος ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση προκαλείται από το σκιάχτρο του χρέους. Το σκιάχτρο είναι «κατασκευασμένο» έτσι για να φοβίζει- παραλύει τους εργαζόμενους έτσι ώστε να αποδέχονται τις «λύσεις» των διαρθρωτικών αλλαγών. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι ξεπεράσουν τον φόβο του σκιάχτρου, τότε μπορεί να εμφανιστεί ο πραγματικός τρόμος: Ο τρόμος των τραπεζιτών και των λοιπών λαμόγιων – ομολογιούχων των αγορών, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν το χρήμα και τους φοβισμένους «δουλοπάροικούς» τους...

Για Μένα


Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο. Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Πρόσφατες Αναρτήσεις
από την Λίστα των Ιστολογίων μου

  • Περί "Pop Art" - *"Τσικίτα Μπανά"* Αυτός είναι ο τίτλος του έργου τέχνης (;) του Αμερικανού Μελ Ράμος που εκτίθεται σε γκαλερί στο Τούμπινγκεν της Γερμανίας για τα 50 χρόνι...
  • 'Ενας πραγματικός Ακτιβιστής - Μία είδηση από το Διαδίκτυο πραγματικά με άγγιξε!! Μέσα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και τις διάφορες "Κινήσεις" πολιτών ("Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω") π...

Πολιτική Γελοιογραφία - Μ.Κουντούρης (26.03.2020)

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008